Őrségi programok

Zavartalan pihenés a Kosbor hatalmas kertjében.
Gyalog, kerékpárral, autóval az Őrségi Nemzeti parkban.
Három ország felfedezése.

3 hektár nyugalom

A Kosbort hatalmas birtok veszi körül, gyümölcsfákkal, réttel, eldugott sarkokkal, nyugágyakkal, tűzrakókkal, ahol vendégeink élvezhetik a csendet és végtelen nyugalmat.

A belső kertben körbefutó tornác padjairól vagy a borozó teraszán üldögélve egy frissítő limonádé, finom háziszörp vagy jéghideg fröccs mellett jólesik hallgatni a madárcsicsergést, beszívni a fűszernövényektől illatozó levegőt. Az épület végénél lévő fedett “tüppedő” terasz pedig a délutáni szundi szerelmeseinek kedvence, de a szeptemberi szarvasbőgést is innen a legjobb hallgatni.

A Kosbor Panzió közel három hektáros birtoka észrevétlenül olvad egybe az Őrségi Nemzeti Park erdejével. A réten tavasszal tömegével nő az agárkosbor, egy apró lilavirágú védett orchideafajta, amiről a szálláshelyet elneveztük.

Őrségi túrák

Az Őrségi Nemzeti Park gyakran szervez vezetett túrákat, melyeken megismerkedhetnek az Őrség különleges növény- és állatvilágával, a természet és a tájba simuló épített örökség egyedülálló értékeivel, a régi mesterségek, a szerek, a porták hangulatával. Számos tanösvényt alakított ki a Nemzeti Park, pl Magyarszombatfáról Velemérig futó Sárgaliliom tanösvényt,  vagy a Felsőszölnökről a hármashatárig vezető Hármashatár tanösvényt.

Az aktív pihenés szerelmesei számára az erdőket, lápokat bejáró útvonalak, a gazdag túraúthálózat  mellett az országos kéktúra nyugati szakasza is végigjárható.  Rövidebb-hosszabb kerékpáros útvonalak közül választhatnak változatos tájakon, gazdag élővilágú erdőkön át, és a szomszédos Szlovénia és Ausztria útjai is remek alkalmat adnak a tekerésre.

Ember és természet

Az Őrségben számos ritkaságot láthat: a legnagyobb európai szárazföldi emlős, az európai bölény visszatelepített csordája vagy az eurázsiai vadlovak Szalafőn,  a jégkorszakból itt maradt kereklevelű harmatfű Szőcén a lápréten és a Lápok Házában, hazánk lepkefaunájának kétharmada (1645 lepkefaj, köztük számtalan igazi ritkaság) a  tavaszi és nyári réteken, az őrségi kertekben a mai napig megtalálható hagyományos gyümölcsfajták (megtekinthető a Csörgőalma Gyümölcsöskertben)

Kihagyhatatlan látnivalókban is bővelkedik az Őrség:  Pityerszer, az őrségi népi műemlékegyüttes, a szőcei láprét és a Lápok Háza, Aquilai Szt. János freskói a Veleméri templomban, az őrségi fazekasműhelyek, a fakazettás mennyezetű református templom Szentgyörgyvölgyön, a gödörházi vagy a pankaszi harangláb, mind-mind élményekkel gazdagítják az ide látogatókat.

Három ország határán

A Kosbor Panzió tökéletes kiindulópontként szolgál három ország felfedezéséhez. Magyarország területén az Őrség és a Vendvidék kimeríthetetlen csodái várják a vendégeket, de rengeteg felfedeznivalóval szolgálnak a szomszédos Szlovénia és a közeli Ausztria dimbes-dombos tájai, középkori városkái, gyógyító termálvizei, illetve remek éttermei és borászatai is. Látogasson el Lendvára vagy Ptujba, fürödjön a Hundertwasser által tervezett Bad Rognerben vagy lesse el a csokikészítés titkait a Zotter csokoládé-manufaktúrában…. csak maradjon hely a vacsorának is, akár  Kosbor Panzióban, akár az őriszentpéteri Pajta Bisztróban.

Egy nap Lendván

Lendva (Lendava) alig 30 km-re van a Kosbor Panziótól, tündéri falvakon és dombokon keresztül vezet az út ebbe a gyönyörű középkori városba. Nézzen körbe a tájon a Vinarium kilátótoronyból, nézze meg a Lendvai Kastély kiállításait, és kóstoljon a kiváló szlovéniai borokból!

Hazafelé látogasson el Közép-Európa egyik legnagyobb orchideatermesztője, a dobrovniki Ocean Orchids kiállítására. A trópusi üvegházban  közel félezer különleges orchideafajtával és trópusi növénnyel (pl borscserje, papaya, flamingóvirágok) ismerkedhet meg, és ha megtetszik valamelyik, vásárolni is lehet a gyönyörű virágokból.

Ptuji kirándulás

Az alig 70 km-re lévő Ptuj ősi városa kb. egyórás autózással érhető el a Kosbor Panzióból. A várban az egyik legnagyobb szlovén múzeum várja a látogatókat hagyományos farsangi maszkokkal, gótikus és barokk műtárgyakkal, festményekkel, de kihagyhatatan a római korból fennmaradt Mithrász-szentély és az Orfeusz-műemlék, a 13. századi dominikánus és minorita kolostorok , az óratorony vagy a városháza is.

Tegyen egy kellemes sétát ebben a Dráva-parti városkában, ami egész évben fesztiválok sorával, remek éttermekkel és kiváló borokkal várja a kíváncsi vendégeket.

Zotter Csokiszínház

Ugyancsak 1 órás autózással érhető el a fantasztikus Zotter Csokoládé Manufaktúra az ausztriai Riegelsburgban. Zotterék egyedi életfelfogásukkal és őrült ötleteikkel igazi élményparkot alakítottak ki a csokigyárukból. A csokoládékészítés teljes folyamatának megismerésén túl csokimozikamion, ehető állatkert, bioétterem és persze fantasztikus csokibolt várja a csokoládé szerelmeseit.

Olyan csokoládékülönlegességek készülnek itt, mint a kenyérpálinkás, a szilvás-szalonnás, a hegyisajtos vagy a kendernugátos-barackpálinkás. Persze a klasszikusabb ízek sem maradhatnak ki, hiszen többszáz-féle csokoládé készül itt, méghozzá teljes mértékben fair-trade, bio és fenntartható gazdálkodással, a bean-to-bar elvet követve. A kakaóbabot közvetlenül az afrikai, ill.  dél- és közép-amerikai termelőszövetkezetektől szerzik be, a feldolgozást pedig a pörköléstől a csomagolás tervezéséig maguk végzik.

Őrségi gombák

Az őrségi erdőkben számos ritka gombafaj található, de a különlegességeken túl a közimerten legfinomabb vargányák és rókagombák is bekerülhetnek a kosarakba egy-egy gombásztúra során.

A Kosbor háziasszonya, Ágnes maga már nem vezet gombásztúrákat, de örömmel ad tippeket, hogy hol érdemes gombát keresni a környéken, és hivatalos gombaszakértőként a leszedett gombákat is szívesen bevizsgálja, hogy ehetőek-e.

És persze a Kosbor Panzió asztalán is gyakran találkozhat az éhes vendég a legkülönbözőbb erdei gombákból készült finom fogásokkal.

Fürdőkultúra

A wellness szerelmeseinek is kiváló kiindulópont a Kosbor Panzió, aminek a közelében több kiváló fürdő is található.

A Hundertwasser által tervezett Rogner Bad Blumau, Európa talán legszebb termálfürdője, mindössze 70 km-re, másfél órás autózásra található.

Az Őrséghez legközelebb eső termálstrand a szlovéniai Alsómarácon (Moravske Toplice) van, csupán 13 km-re. Jól kiépített, mintegy 20 termálvizes medencével rendelkező élményfürdő, a belső terekben egymás felett elhelyezkedő medencék és vízesések nyújtanak különleges élményt.

A magyar oldalon a Lenti Termálfürdő 40 000 éves nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvize kiváló mozgásszervi és ízületi problémák ellen. A szentgotthárdi St. Gotthard Spa & Wellness élmény- és termálpark kényeztető szolgáltatások sorát és regenerálódást nyújt az ideérkező vendégek számára. A fürdő egyedülálló mediterrán hangulatát a pálmafák, egzotikus növények és a velük szoros összhangban kialakított természetes kőburkolatok biztosítják.

A szombatfai fazekasok

A mi falunk, Magyarszombatfa a fazekasok ősi fellegvára. Nem véletlenül nevezik a “gerencsérek földjének”. Magyarszombatfán ma is számos fazekas dolgozik, nyolcvan éve pedig majd százan éltek az ősi hivatásból.

A zöldmázas cserépedények a környék jellegzetes, és szerintünk legszebb darabjai. A Kosbor Panzióban is használunk ilyeneket, mert nemcsak gyönyörűek, de nagyon jól is használhatóak sütésre.

Fazekasmúzeum és korongozás: a mesterek türelemmel és szeretettel vonják be a korongozás teremtő örömébe a gyerekeket és a felnőtteket. Ha megismerkednétek a korongozás művészetével, örömmel megszervezzük, hogy az egyik fazekasműhelyben fogadjanak benneteket. Korongozás előtt (vagy helyett) pedig látogassatok el a magyarszombatfai fazekasmúzeumba, ahol első kézből tudhattok meg mindent a gerencsérek hagyományairól.

Kosbor Panzió
Őrségi szállás

Semmittevés felsőfokon, stílusosan