Három hektár nyugalom

A Kosbor Panzió hatalmas kertjében minden vendégünk zavartalanul pihenhet. Elszórt nyugágyak, padok, függőágyak, tűzrakóhelyek teszik teljessé az élményt.

A belső kert

A Kosbor Panzió egy L-alakú, a volt gazdasági épületek helyén épült házból és a Villa épületéből áll, melyek egy belső kertrészt fognak közre. A Villa épületének alsó, pinceszintjén található a borozó, melynek lugasos terasza a belső kertre néz. Az L-alakú épület tornácos kialakítású, és ugyancsak a belső kertre néz. A tornác mentén virágyágyások futnak végig, ahol levendula, citromfű, menta, bazsalikom és számtalan más fűszernövény terem – ezeket gyakran használjuk az ételek és italok ízesítésére. Körben régi tégákkal kirakott járda, a kertben pázsit és pár nyugágy, szabad oldalát egy régi kút és néhány fa és bokor zárja.

A belső kertben körbefutó tornác padjairól vagy a borozó teraszán üldögélve egy frissítő limonádé, finom háziszörp vagy jéghideg fröccs mellett jólesik hallgatni a madárcsicsergést, beszívni a fűszernövényektől illatozó levegőt. Az épület végénél egy fedett teraszt alakítottunk ki, amit egy kedves vendégünk tüppedőnek nevezett – itt néhány nyugszék mellett két faragott parasztágy található, így a tüppedő terasz a délutáni szundi szerelmeseinek kedvence lett, de a szeptemberi szarvasbőgést is innen a legjobb hallgatni.

A birtok

Az épületeket és a belső kertet a Kosbor Panzió közel 3 hektáros birtoka veszi körül. A dombon fölfelé a réten kisebb facsoportok között két téglákból kirakott tűzrakóhely, nyugágyak, függőágyak, régi fapadok és asztalok, illetve kertibútorszettek vannak elszórva, ahol zavartalanul lehet elvonulni a világ zajától. A birtok jobbszélén kaszálórét, ami kicsit alacsonyabb fekvése miatt ízelítőt ad a lápvidék különleges faunájából. A kettő találkozásánál a panzió nevét adó mezei orchideafajta, az agárkosbor nő százával, a birtok csücske pedig már az erdő része.
Kicsit lejjebb, a tüppedőterasz melletti gyönyörű réten egy harmadik tűzrakó padokkal, és régi gyümölcsfák (többféle alma, körte, szilva), amik között néhány függőágy van kifeszítve. Részben ezek a fák adják ízletes alapanyagát a Kosborban megkóstolható szörpöknek, lekvároknak vagy éppen almapálinkának, de egyik-másik fáramászáshoz is kiválóan alkalmas.

Az erdő

A Kosbor birtok – mint az Őrségben a legtöbb porta – nincs körbekerítve, így észrevétlenül olvad be az erdőbe, ahol ezerféle gomba, szamóca, gesztenye terem és szarvasok, őzek, néha vaddisznók tanyáznak. A birtok határán fut a kéktúra, egy ugrásra vannak a szlovén határkövek és a titkos torony.

Az erdő már az Őrségi Nemzeti Park része…

 

….

Őrség. Meghittség. Kosbor. 

Finom luxus és három ország csodája