A KOSBOR PANZIÓ KÖRNYEZETÉBEN, AKÁR GYALOGOSAN MEGNÉZHETŐ LÁTNIVALÓK:


Magyarszombatfai fazekasság
: az itt található bőséges, jó minőségű agyag lehetővé tette a fazekasmesterség korai kibontakozását. A Velemér folyó völgyében elterülő településen az ősi mesterség múltja egészen a XIII. századig nyúlik vissza, és apáról fiúra szállt egészen napjainkig. A faluban ma is 14 fazekas család él, akik megőrzik és tovább viszik a mesterséget. Országszerte és külföldön is szervezett kiállításokon, szakmai bemutatókon számos díjat hoznak el. Látogassák meg őket! Szívesen megmutatják, hogyan kell korongozni, mi az égetés titka, és megcsodálhatják az agyagból készült hagyományos használati tárgyakat, edényeket is. Természetesen vásárolni is lehet a kézműves mesterektől. Az edények a modern konyhában is használhatók a sütéshez-főzéshez, különlegesen finom ételeket készíthetünk bennük.
A faluban található Fazekasház Múzeumban egy jellegzetes parasztiparos háza táját és korabeli életformáját szemléltetve láthatók azok a korongok és edényféleségek is, amelyek a XIX. század végétől a XX. század közepéig Szombatfán és környékén készültek. Hagyományosan megrendezésre kerül minden évben a Nemzetközi Fazekas-napok, amely idén július 8-ától 10-éig tart. A színes programok mellett számos helyi, hazánk más tájairól, sőt külországból érkező fazekas kínálja portékáit.

A Kosbor Panzió közvetlen szomszédságában található az Őrségi Vadászati Kiállítás, melynek megálmodója és kivitelezője egyben Gömbös Mátyás,  aki majd huszonöt éve az Őriszentpéteri Széchenyi Zsigmond vadásztársaság vadászmestere. A Kiállítás alapját a házigazda által az Őrségben elejtett vadak trófeái teszik ki, de nemcsak a vadászoknak és a vadászat iránt érdeklődőknek kínál látnivalót, hanem mindazoknak, akik szeretik a természetet. Látható itt ugyanis az Őrségben honos számos madár és kisemlős preparátuma, így remek lehetőség nyílik az Őrség élővilágának megismerésére.
A Kosbor Panzió másik közvetlen szomszédja falu lakosai által az 1900-as évek elején épített pálinkafőzde, ahová messze földről hozzák a jó pálinka alapanyagát, a tiszta gyümölcscefrét. A környék híres arról, hogy mai megtalálhatók a régi, elfeledett alma- , körte- és szilvafajták a kertekben. Ezek a fajták ellenállóak a betegségekkel szemben, nem igénylik a permetezést. Így aztán a legtöbb gazda valódi „bio” pálinkával dicsekedhet. A pálinkafőző mester, Takács Gyula szívesen elmeséli, hogyan készül a jó pálinka, mi történik a főző üstben és a finomító üstben, és jó szívvel kínálja az érdeklődőket a jobbnál-jobb pálinkákkal. Ha ízlik a kóstoló, vásárlásra is lehetőség van. *
* A Vadászati Kiállításra a belépőjegy ára 500 Ft, kedvezmény diákok számára 60 %. Jegyrendelésben és időpont-egyeztetésben szívesen állunk a rendelkezésükre. A pálinkafőző látogatásához –amely ingyenes – javasoljuk az előzetes egyeztetést.

Veleméri templom és a Szentgyörgyvölgyi református templom:

Magyarszombatfa határától 3 km-re (a Kosbor Panziótól kb. 6 km-re) található Magyarország talán legszebb, és sok szempontból legkülönlegesebb román-kori temploma, a veleméri Szentháromság-templom.  Az 1200-as évek végén épült templom (a „Fény temploma”) különlegessége, hogy a felkelő nap sugarai az évszaktól függően a falfreskók  más-más alakjait világítják meg: Szent György napján Szent György lovagot, a Szentháromság vasárnapján a Szentháromság jelképet, vagy a téli napforduló napján a kisded arcát.
Szentgyörgyvölgyön csodálatos festett mennyezetes református áll. A fakazetták kékkel festett bárányfelhőket ábrázolnak, a középső két táblán virágmotívum és szöveg. A karzat alsó felét kék, fehér és fekete virágos-csillagos festés díszíti. Ugyancsak festettek a karzat mellvédje és a karzatot tartó gerendák. A kifestés nemes Patkó András munkája 1829-ből, aki 1784-ben a falu első református tanítója volt. Amikor a templom festésére vállalkozott, 74 éves, nyugalmazott oskolamester volt.

Őrségi Népi Műemlékegyüttes
9942 Szalafő, Pityerszer 12.

Az egykori őrállók a dombok tetején, erdei irtásokon építették lakóházakból és gazdasági épületekből álló házcsoportjaikat,melyek a szereket alkotják. Szalafő faluképi szempontból is védett község, az Őrség talán legtöbb népi értékét őrző települése. E többszázadnyi hagyományokat őrző településszerkezet megőrzésére és bemutatására jött létre Pityerszeren az Őrségi Népi Műemlékegyüttes, ahol három helyben megőrzött porta épületei kerülnek bemutatásra, szemléletesen példázva lakóik hagyományos életmódját és kulturális örökségét.
Nyitva tartás:
április 1. – november 4., hétfő–vasárnap, 10.00–17.00
június 1. – augusztus 31., hétfő–vasárnap, 10.00–18.00
Külön nyitva tartás: március 15–18., 10.00–17.00
A múzeum területén Szatócsbolt és Pajtabüfé várja a vendégeket.


AZ AKTÍV PIHENÉS KEDVELŐINEK:

Őrségi túrák: Az osztrák, a szlovén és a magyar határ találkozásánál elhelyezkedő terület változatos kistájak összessége. Különleges folyók és patakok formálta dombvidék, melyet a szubalpin klíma, közel ezer forrás, több tucat kisebb-nagyobb patak, titokzatos láp, vadvirágos rétek és a gyantaillatú erdők ölelésében megbúvó apró falvak tesznek varázslatossá. Az Őrségi Nemzeti Park szakértői kíséretével szervezünk túrákat, melyeken megismerkedhetnek az Őrség sajátos világával, a természet és a tájba simuló épített örökség egyedülálló értékeivel, a régi mesterségek, a szerek, a porták hangulatával, különleges növény- és állatvilágával.   A táj számos ritka, védett növény élőhelye: megtalálható itt a kakasmandikó, többféle kosbor, a kockásliliom,a korpafű, a körtike, vagy a tőzegmohalápokon élő kereklevelű harmatfű, a vidrafű, vagy a Magyarországon csak itt előforduló tőzegkáka. De az Őrség gazdag állatvilágáról is híres: eddig 1500 lepkefajt azonosítottak a kutatók –köztük számos olyat, amelyek a csak itt előforduló növényeken élnek. Igen gazdag a bogárvilág, számos ritka, kihalóban lévő halfaj – mint a fürge cselle, a réti csík, a német és a magyar bucó – él a vidék tisztavizű patakjaiban, találkozhatunk ritka madárfajokkal (pl. a keresztcsőrűvel, a hegyi fakusszal, a fekete gólyával). A magyarországi tüzesfejű királyka-állomány 50 %-a él itt. Nagyvadban is gazdag a vidék, őzeket, fácánt, szarvast gyakran láthatunk a túrák során.
A túrák – az érdeklődők választásától és a túra témájától függően – lehetnek gyalog-, kerékpáros-, fogatos vagy autós túrák.*
*Előzetes egyeztetést igényel. A túrákat az Őrségi Nemzeti Park szakemberei vezetik. Egy túra díja 15.000,- Ft, amelyet a résztvevők száma alapján osztunk meg.

Lovaglás, kocsizás: a környéken több helyen van mód lovaglásra, akár a szomszédos faluban található Kerca Bio-Farmon, akár Őriszentpéteren a Dobokay Lovasudvarban. A kezdőtől a haladóig, a nézelődő turistától a lovagolni vágyóig mindenkit szeretettel vár a házigazda. Nagyon nyugodt, jól belovagolt lovak várják a vendégeket. A futószáras gyakorlástól az erdei túralovaglásig számos lehetőség közül választhat. A kicsit kényelmesebbek  kocsikázhatnak is.*
 *Előzetes egyeztetést igényel. Az árakról kérésére tájékoztatót küldünk.
Kerékpározás: Az Őrség útjain a rövidebb, könnyű túráktól a 80 km-es távig számos ajánlott túraútvonalat járhatnak be a bicikli szerelmesei, közben megismerhetik az Őrség természeti és építészeti látnivalóit.
Az ajánlott túraútvonalakról, a környék látnivalóiról szívesen küldünk előzetes tájékoztatást, vagy akár a megérkezés után is választhat számos tájékoztató kiadványból.
Gyalogtúrák: A környék a túrázók paradicsoma, változatos tájakon, gazdag élővilágú erdőkön át számos ajánlott túraútvonalat járhatunk be. Az ajánlott túraútvonalakról, a környék látnivalóiról szívesen küldünk előzetes tájékoztatást, vagy akár a megérkezés után is választhat számos tájékoztató kiadványból.

Gombászat: a vidék a gombászok paradicsoma, nem véletlen, hogy a gombász egyesületek, a gombaismereti tanfolyamok vezetői erre a vidékre szervezik találkozóikat, terepgyakorlataikat.  Egy-egy ilyen találkozón akár 200 – 250 fajt is sikerül bemutatni. Az érdeklődők számos ritka, szinte csak ezen a vidéken előforduló gombafajjal találkozhatnak, miközben a kedvelt vargánya vagy rókagomba is kerül a kosarakba.  Amikor alkalmas az időjárás, hétvégenként szívesen vezetünk  gombásztúrákat a közeli (és a kicsit távolabbi) erdőkbe.
Gyógynövények: Vannak olyan „közönséges” gyógynövények, amelyek ugyan úton-útfélen megtalálhatók, de a környezet szennyezettsége, a művelt mezőgazdasági területek közelsége miatt mégsem tanácsos őket bárhol leszedni. Az Őrség érintetlen rétjein, erdőiben számos közismert gyógynövény, mint a nagylevelű hárs, a galagonya, a bodza, vagy a csalán megtalálható és gyűjthető.  A panzióban számos szakkönyv található, amelyeket az itt tartózkodás alatt ki lehet kölcsönözni. Ha  ritkább, különleges gyógynövényekre vágyik, hozzáértő szakembereket is fel tudunk kérni gyógynövény-ismereti és gyűjtő túrák vezetésére.*
*Előzetes egyeztetést igényel. A lehetséges időpontokról és az árakról kérésére tájékoztatót küldünk.
Vadászat: Az Őrség nem csak a gombászok, de a vadászok paradicsoma is. A hatalmas erdőkben jelentős a nagyvad-állomány. A környéken több vadásztársaság is található, akikkel szívesen egyeztetjük az Ön vadászprogramját. Érdeklődés esetén kérjük, keressen bennünket!

Madárles: a hatalmas erdőségek számos madárnak nyújtanak zavartalan élőhelyet. A kevésbé profik egyszerűen csak dőljenek hátra a nyugágyban és élvezzék a madárdalt, de az igazi madarászok számára az Őrség ritka fajok lelőhelye. A Nemzeti Park vezetésével madár megfigyelő túrákhoz lehet csatlakozni, de előzetes egyeztetés alapján egyéni túrák megszervezésében is segítünk.

 

Wellness programok a Kosbor Panzió tágabb környezetében:

St. Gotthard Spa & Wellness Élményfürdő

Az exkluzív kialakítású, egész évben működő St. Gotthard Spa & Wellness animációs, élmény- és termálpark kényeztető szolgáltatások sorát, tökéletes kikapcsolódást, felejthetetlen programokat és regenerálódást nyújt az ideérkező vendégek számára. A fürdő egyedülálló mediterrán hangulatát a pálmafák, egzotikus növények és a velük szoros összhangban kialakított természetes kőburkolatok biztosítják.

A fürdőről további fontos információkat és képeket talál a www.thermalpark.hu weboldalon.

 

Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark

A lenti fürdő szabadtéri és fedett úszó-, gyógy- és élménymedencével kínál felüdülést a látogatóknak. A fedett fürdőben külön, önálló részen találhatók a szaunák, benne két finn, egy aroma valamint egy physiotherm infraszaunával. A lenti fürdő vize 40 000 éves nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, amely mozgásszervi problémák, gerinc (nyak, hát, derék), lumbágó, izületi – (váll, könyék, kéz, csípő, térd, boka) – gyulladásos és kopásos megbetegedések kezelésére alkalmas. A fürdőről további fontos információkat és képeket talál a www.lentifurdo.hu weboldalon.
Moravske Toplice Termálstrand (Szlovénia)
Az Őrséghez (és különösen a Belső Őrséghez) legközelebb eső termálstrand a ma Szlovéniához tartozó Alsómarácon található, a magyarszombatfai határátkelőtől 13 kilométerre. A jól kiépített, mintegy 20 meleg vizű medencével rendelkező élményfürdő minden időszakban felüdülést nyújt felnőttnek és gyermeknek egyaránt. Sok fedett medencéje miatt az esős napokon is kitűnő időtöltés lehet. A belső terekben egymás felett elhelyezkedő medencék fenekén lévő üvegbetétek érdekes látószögben mutatják a felettünk úszkálókat, de a vízsugarak és vízesések is szórakoztatóak.
További fontos információkat és képeket talál a www.toplice.com weboldalon vagy a Google-Moravska Toplice kínálatában.

Therme Loipersdorf  (Ausztria)

Az egészség és pihenés terén a Loipersdorf – i Termálfürdő több mint 20 éve Ausztria „Mekkája“ minden generáció számára. A sokféle kezeléshez, fitness – és wellness-programhoz az ásványi anyagokban gazdag termálvíz és a kéntartalmú természetes gyógyiszap adják az alapot. A Therme Loipersdorf a kelet-stájer dombvidék szívében egy különleges wellness-világgá fejlődött, amelyben a klasszikus egészségmegőrzés és betegség-megelőzés mellett az alternatív gyógyítási módszerek is helyet találtak csakúgy, mint a modern fürdő- és testkultúra élvezetes formái.
További fontos információkat és képeket talál a www.loipersdorf.at weboldalon.

Az Őrség látnivalóiról, hagyományairól, az érintetlen természeti környezetről számos információs füzetet talál panziónk recepcióján. Ha bármely általunk kínált program felkeltette érdeklődését, kérem, jelezze és segítünk a program megszervezésében!