Az erdő csendje

A Kosbor Panzió több, mint három hektáros területe észrevétlenül olvad egybe az Őrségi Nemzeti Park erdejével. A réten tömegével nő az agárkosbor, egy apró lilavirágú védett orchideafajta, amiről a szálláshely a nevét kapta.   Őrségi Nemzeti Park Az osztrák, a szlovén és a magyar határ találkozá...

Tovább →

A Kosbor Panzió több, mint három hektáros területe észrevétlenül olvad egybe az Őrségi Nemzeti Park erdejével. A réten tömegével nő az agárkosbor, egy apró lilavirágú védett orchideafajta, amiről a szálláshely a nevét kapta.

Kosbor Panzió őszi rét

 

Őrségi Nemzeti Park

Az osztrák, a szlovén és a magyar határ találkozásánál elhelyezkedő terület változatos kistájak összessége. Különleges folyók és patakok formálta dombvidék, melyet a szubalpin klíma, közel ezer forrás, több tucat kisebb-nagyobb patak, titokzatos láp, vadvirágos rétek és a gyantaillatú erdők ölelésében megbúvó apró falvak tesznek varázslatossá.

Az Őrségi Nemzeti Park szakértői kíséretével szervezünk túrákat, melyeken megismerkedhetnek az Őrség sajátos világával, a természet és a tájba simuló épített örökség egyedülálló értékeivel, a régi mesterségek, a szerek, a porták hangulatával, különleges növény- és állatvilágával.

 Őrségi Kosbor panzió - az erdő csendje
 Őrségi Kosbor panzió - őrségi táj

 

A táj számos ritka, védett növény élőhelye: megtalálható itt a kakasmandikó, többféle kosbor, a kockásliliom, a korpafű, a körtike, vagy a tőzegmohalápokon élő kereklevelű harmatfű, a vidrafű, vagy a Magyarországon csak itt előforduló tőzegkáka. De az Őrség gazdag állatvilágáról is híres: eddig 1500 lepkefajt azonosítottak a kutatók –köztük számos olyat, amelyek a csak itt előforduló növényeken élnek. Igen gazdag a bogárvilág, számos ritka, kihalóban lévő halfaj – mint a fürge cselle, a réti csík, a német és a magyar bucó – él a vidék tisztavizű patakjaiban, találkozhatunk ritka madárfajokkal (pl. a keresztcsőrűvel, a hegyi fakusszal, a fekete gólyával). A magyarországi tüzesfejű királyka állomány 50%-a él itt. Nagyvadban is gazdag a vidék; őzeket, fácánt, szarvast gyakran láthatunk.

gomba moha

 

Gógynövények

Az Őrség érintetlen rétjein, erdőiben számos közismert gyógynövény (a nagylevelű hárs, a galagonya, a bodza vagy a csalán) megtalálható és gyűjthető.  A panzióban számos szakkönyv található, amelyeket az itt tartózkodás alatt ki lehet kölcsönözni. A Kosbor Panzió rétjén is található néhány kevéssé ismert gyógynövényfaj. Vannak olyan „közönséges” gyógynövények, amelyek ugyan úton-útfélen megtalálhatók, de a környezet szennyezettsége, a művelt mezőgazdasági területek közelsége miatt mégsem tanácsos őket bárhol leszedni – a Kosbor környéki erdőkben, az Őrségi Nemzeti Park területén ez általában nem jelent problémát

Ha igazán érdekli a gyógyfüvek világa, gyermekeit szeretné megismertetni az erdők-mezők orvosságaival, vagy csak ritkább, különleges gyógynövényekre vágyik, fel tudunk kérni hozzáértő helyi szakembereket gyógynövény-ismereti és -gyűjtő túrák vezetésére. (Előzetes egyeztetést igényel, kérésre szívesen adunk tájékoztatást)

Őrségi Kosbor panzió - gyógynövények hangulat
Őrségi Kosbor panzió - gyógynövény virágos mező

 

Madárlesen

A hatalmas erdőségek számos madárnak nyújtanak zavartalan élőhelyet. A kevésbé profik egyszerűen csak dőljenek hátra a nyugágyban és élvezzék a madárdalt, de az igazi madarászok számára az Őrség ritka fajok lelőhelye. A Nemzeti Park vezetésével madár megfigyelő túrákhoz lehet csatlakozni, de előzetes egyeztetés alapján egyéni túrák megszervezésében is segítünk.

 

cinegék
cinege

 

 

Nagyvadak nyomában

Az Őrség a vadászok, természetfotósok paradicsoma is. A hatalmas erdőkben jelentős a nagyvad-állomány: úton-útfélen találkozhatunk őzekkel, október-novemberben szarvasbőgéstől hangosak az éjszakák, és nem ritka a vaddisznóval való találkozás sem. A környéken több vadásztársaság is található, akikkel szívesen egyeztetjük az Ön vadászprogramját. Érdeklődés esetén kérjük, keressen bennünket!

A Kosbor Panzió közvetlen szomszédságában található az Őrségi Vadászati Kiállítás, melynek megálmodója és kivitelezője Gömbös Mátyás,  aki majd huszonöt éve az Őriszentpéteri Széchenyi Zsigmond vadásztársaság vadászmestere. A kiállítás alapját a házigazda által az Őrségben elejtett vadak trófeái teszik ki, de nemcsak a vadászoknak és a vadászat iránt érdeklődőknek kínál látnivalót, hanem mindazoknak, akik szeretik a természetet. Látható itt ugyanis az Őrségben honos számos madár és kisemlős preparátuma, így remek lehetőség nyílik az Őrség élővilágának megismerésére. A Vadászati Kiállítás kertjében pedig gyakran vannak befogott őzek vagy vaddisznók, így akár élőben is megismerhetők ezek a nagyvadak.

 

Őrségi tavak

A Kosbortól gyönyörű út vezet Kondorfán és Farkasfán keresztül az Őrség rejtett kincseinek egyikéhez, a Hársas-tóhoz.
A lassan mélyülő, kristálytiszta vizű tavacskában nagyszerűen úszhatnak azok a gyermekek is, akiknek vízbiztonságuk még ingatag.
Ha pedig körülnéznek a tavat körülvevő nádasban, avagy a tó melletti békalencsésben akkor káprázatos vízisiklókat, levelibékákat, szitakötőket fedezhetnek fel. A nagy rablások pedig az értő szemű horgászoknak elárulják, hogy pergetőbottal érkezni sem utolsó mulatság.
A Hársas-tó valóban rejtett kincs: még a legnagyobb kánikulában sincs tömeg, meghitt és gyönyörű – mondhatjuk, hogy rokonságban áll a Kosbor Panzióval.

Hársas-tó ősszel
Hársas-tó

A Kosbortól mintegy tíz perc autóútra van a Dobronak melletti bakonaki-tó. A tó felé vezető bükkligetből érdemes útba ejteni Szent Víd forrását, hiszen aki a vízéből iszik vagy azzal arcát megmossa, annak minden baja és bánata elmúlik a legendák szerint. S ráadásul hűsítő és finom:-)
A bakonaki-tóban meg is lehet mártózni, ha épp nem horgásznak, de ha felszereléssel érkeznétek, fogható benne jó eséllyel csuka, fogas és sügér.
S ha épp nem hétágra süt a nap, sétáljátok fel az onnan kőhajításnyira lévő Strehovci szölődombra, ahol kétszáz éves présházak közül bomlik ki a káprázatos panoráma Ausztriától egészen a magas szlovéniai hegyekig.

 

Tőzegláp és tókák

A szőcei tőzegláp Magyarország egyik utolsó ilyen természeti képződménye, több mint 100 hektáron elterülő, fokozottan védett terület az Őrségi Nemzeti Parkban. Számos különleges növény, növénycsoportosulás él itt, a tőzegmohák között harmatfű, illetve tőzegeper, mocsárhúr, kékperje és értékes páfrányfajok. A láprétet egy pallósoron lehet végigjárni, előre egyeztetett nemzeti parki vezetett túrán, amit szívesen segítünk megszervezni.

A tóka őrségi különlegesség, egy mesterséges tavacska, amelyben a régiek a háziállatok itatására, öntözésre, gyakran tisztálkodásra is használt vizet gyűjtötték. Mivel ma már ritkán használják őket, többségüket visszahódította a természet. Sok tókában mára védett gőtefajok, egyéb kétéltűek telepedtek meg, így az ifjú természetbúvárok érdeklődésére tarthatnak számot.

tóka
Szőce láprét

 

 

Minden program

A panzió  |  Rólunk

Szobák | apartmanok

Kapcsolat | Foglalás

Őrségi Kosbor panzió - belső kert hotel
Őrségi Kosbor panzió - tavaszi rét pihenés