A szombatfai fazekasok

A mi falunk, Magyarszombatfa a fazekasok ősi fellegvára. Nem véletlenül nevezik a “gerencsérek földjének”. Magyarszombatfán ma is számos fazekas dolgozik, nyolcvan éve pedig majd százan éltek az ősi hivatásból. Ahogy ifj. Albert Attila meséli a régi időkről: “A paraszti világban tav...

Tovább →

A mi falunk, Magyarszombatfa a fazekasok ősi fellegvára. Nem véletlenül nevezik a “gerencsérek földjének”. Magyarszombatfán ma is számos fazekas dolgozik, nyolcvan éve pedig majd százan éltek az ősi hivatásból.

SONY DSC
teáskészlet

Ahogy ifj. Albert Attila meséli a régi időkről:

“A paraszti világban tavasztól késő őszig a földeken dolgoztak, de télen a férfiak bevonultak a korongozóműhelybe. A jófajta őrségi agyagból használati tárgyakat formáztak, majd száradás után fatüzelésű kemencében kiégették. Innét származik a régi mondás is, amely szerint az őrségi agyag sütve jó, azaz fazekasoknak való. A kész portékát lovas szekérre rakták, és vitték “Somogyországba” (Somogy megyébe), ahol elcserélték terményre, szerszámra, vagy amire éppen szükségük volt. Az őrségi fazekasság puritán, paraszti fazekasság volt. A XVI. század előtt csak alaptesteket korongoztak, majd fokozatosan megjelentek a fülek, a fedők. Ólommázat, amellyel az agyagedényeket színezték, csak a XVIII. századtól kezdtek használni. A tájegység jellegzetes színvilága egyébként a zöld, a barna és a sárga.”

 

Zöldmázas cserép

A környék jellegzetes, és szerintünk legszebb darabjai a zöldmázas edények. A Kosbor Panzióban is használunk ilyeneket, mert nemcsak gyönyörűek, de nagyon jól is használhatóak sütésre. A hagyomány szerint a “húsos répát” (ami a székelykáposztához hasonló egytálétel, káposzta helyett savanyított karórépával) magas, öblös fedett cserépedényben készítik, amit a tűz mellé helyeznek. Mivel csak az egyik oldaláról kapja a hőt, az étel forogni kezd az edényben, így egyenletesen fő meg. Ha erre jártok, mindenképp próbáljátok ki, isteni finom.

Húsos répa

zöldmázas agyagcserép

 

Korongozás és a Fazekasmúzeum

A mesterek türelemmel és szeretettel bevonják a korongozás teremtő örömébe a gyermekeket, akik megbűvölten élik meg, ahogy az anyag formálódik kezeik között. Bár kerülni szoktuk a nagy szavakat, úgy véljük, ezzel valóban életre szóló tapasztalatok birtokosaivá teszik őket. Ha ti vagy gyermekeitek megismerkednétek a korongozás művészetével, örömmel megszervezzük, hogy az egyik fazekasműhelyben fogadjanak benneteket. Korongozás előtt (vagy helyett) pedig látogassatok el a magyarszombatfai fazekasmúzeumba, ahol első kézből tudhattok meg mindent a gerencsérek hagyományairól. De feltétlenül sétáljatok végig a falun és térjetek be a fazekasok portáira, akik szívesen mesélnek a mesterségről és mutatják meg szebbnél szebb edényeiket.

Az alábbi filmből még többet megtudhattok az őrségi fazekasságról, de ha igazán érdekel titeket, akkor mindenképpen első kézből, személyesen ismerjétek meg a mestereket és művészetüket.


kancsók